HomeOpleidingenBijscholingenNieuws & InspiratieDocentenMediaContact

 

 

                                    Beleef samen de stilte..

 

Stilte is een kostbaar goed geworden in onze hectische maatschappij. Het kan zelfs voorkomen dat kinderen vervreemd raken van stilte en deze als ‘leeg’ of beklemmend ervaren. Het resultaat kan zijn dat kinderen steeds de stilte opvullen met handelingen en acties en overprikkeld raken. Reik kinderen daarom positieve stilte ervaringen aan.

Voor kinderen zijn  stiltemomenten van belang, om bij je kern te komen, te voelen wie je bent en wat je wilt. Er ontstaat weer ruimte voor iets nieuws en het bevordert concentratie en creativiteit. Stiltespelletjes kun je al eenvoudig toepassen door dagelijkse handelingen in stilte en met aandacht te doen zoals het eten van een appel, het maken van een tekening en het doen van de afwas. Luister maar eens naar de muziek die deze activiteiten maken!

 

Kijk ook eens met  kinderen naar het voorbeeld van de natuur: deze trekt zich uiterlijk gezien in de wintertijd terug. In rust worden alle krachten gevormd en samengebald om vervolgens in de lente weer in al haar glorie te kunnen ontspruiten

 

 

Maak een stiltewandeling!

 

Maak met je kinderen in stiltewandeling door het bos en geef elkaar een luisteropdracht: Spits je oren. Wat valt er te beluisteren in het bos? Van het  ruisen van de wind door de bomen, een takje dat kraakt onder je schoenen, of een vogel….en de stilte daartussen….en hoe klinken je voetstappen , of zelfs je eigen adem?

Vertel elkaar na afloop wat je allemaal hebt beleefd en benoem de stilte; was dit voor jou een rustgevende stilte, een vrolijke stilte of een geheimzinnige stilte? Hoe voelde je je erbij? Let wel: iedereen kan dit anders beleven!  Maak  vervolgens (in stilte) een tekening of collage over jullie stiltewandeling.

  

   

  

Home    Opleidingen/Trainingen     Workshops    Kinder aanbod    Nieuws & Inspiratie    Artikelen    Docenten    Contact