HomeOpleidingenBijscholingenNieuws & InspiratieDocentenMediaContact

 

 

Helende werking van een sprookje

   

               Het lelijke jonge eendje....

  

  Het werd weer voorjaar…
Toen sloeg het eendje ineens zijn vleugels uit, ze ruisten sterker dan vroeger en droegen hem met kracht voort, en vóór hij het wist, bevond hij zich in een grote tuin, waar de appelbomen in bloei stonden en de seringen aan lange groene takken over de sloten hingen, Hier was het toch zo heerlijk, zo fris, zo voorjaarsachtig! 

Dichtbij kwamen drie mooie witte zwanen uit het kreupelhout; zij ruisten met hun veren en dreven licht op het water. Het eendje kende de prachtige dieren en werd door een vreemde droefheid bevangen. 

"Ik wil naar die koninklijke vogels toevliegen en ze zullen me doodbijten, omdat ik, die zo lelijk ben, hen durf naderen. Maar dat doet er niet toe! Beter door hen te worden gedood, dan te worden gebeten door de eenden, gepikt door de kippen en geschopt door het meisje dat op de hoenderhof past en om‘s winters gebrek te lijden." 

Het eendje vloog het water in en zwom naar de prachtige zwanen toe, die met ruisende vleugels op het eendje toeschoten. "Dood me maar!" zei het arme dier, boog de kop naar het wateroppervlak en wachtte de dood af. Maar wat zag het in het heldere water? Zijn spiegelbeeld!  Maar hij was geen lompe, zwartgrijze, lelijke vogel meer; hij was uitgegroeid tot een prachtige zwaan!

Fragment uit : Het lelijke jonge eendje van Hans Christiaan Andersen

affirmatie: 'Ik zie mijn eigen schoonheid'

  

                                            De helende werking van een sprookje

Verwondering, wijsheid en inspiratie zijn enkele cadeautjes in de kostbare erfenis van een sprookje. De figuren in het sprookje en de gebeurtenissen waarin deze symbolisch verzeild raken, raken de eigen geest, het eigen verhaal en de eigen levenspatronen van kinderen op een bijzondere wijze. Sprookjes zijn eigenlijk gelijkenissen waarin de reis van de mens door het leven wordt uitgebeeld. Sprookjes ontvouwen en bespiegelen deze ontwikkelingsweg waardoor het een inwijdingsweg kan worden naar heelheid.

 
Sprookjes zijn betoverend mooi en fantasierijk en beschikken over een beeldentaal die resoneert met het innerlijk en die spreekt tot het hart. Ze maken gevoelens los die van belang zijn voor emotionele groei en ontwikkeling van kinderen.