HomeOpleidingenBijscholingenNieuws & InspiratieDocentenMediaContact

 

 

           Ganesha en de maan

                                                
Ganesha is de zoon van Shiva en Parvati. Hij is de god van kennis en wijsheid. Hij neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Ganesha kan ondersteuning bieden als je aan iets nieuws begint, gaat reizen of verhuizen.

Hierbij een verhaal om aan kinderen te vertellen over Ganesha en de maan Chandi.....
 
Op een avond is Ganesha, de olifantengod, op stap geweest en heeft hij net iets te veel koek en snoep gegeten. Met een overvolle buik stapt hij op zijn rijdier, een muis. Omdat de muis als rijdier uiteraard wat aan de kleine is voor een olifantengod, kost het Ganesha moeite om zijn balans te bewaren.
Dat lukt, totdat er een cobra over de weg glijdt. De muis schrikt, Ganesha valt en zijn overvolle buik barst open. Koek en snoep springen alle kanten op.

Aangedaan door het ontbreken van het verzadigde gevoel dat de zoetigheid hem schonk, begint Ganesha al het snoep weer in zijn buik te stouwen.

Om de lekkernijen daar te houden, knoopt hij de cobra om zijn buik. Dit is het moment dat Chandra, de maan, zijn lachen niet langer in kan houden. Boos dat hij wordt uitgelachen, breekt Ganesha zijn slagtand af en gooit deze naar de maan. De slagtand zorgt ervoor dat het licht van de maan niet meer schijnt.

Maar zonder maan is er geen nacht. De zon schijnt onbarmhartig op de aarde. De aarde wordt steeds droger, net als haar bewoners. Mensen en goden vinden geen rust en worden daardoor steeds onverdraagzamer. Omdat de wereld hierdoor dreigt te vergaan, smeken de goden Ganesha om de maan weer te laten schijnen. Gevleid door de smeekbeden besluit Ganesha een compromis te sluiten. Een keer per maand mag de maan op volle sterkte schijnen. De overige dagen zal het licht in een cyclus van heel naar half, naar kwart etc. afnemen en weer toenemen. Chandra wordt er zo steeds aan herinnerd dat hij Ganesha nooit meer mag uitlachen...........
 
Het verhaal van Ganesha en de maan leert ons te leven met de lichte en donkere kanten in het leven. Ganesha zorgt voor balans tussen licht en donker en voor de wetenschap dat tijdens een donkere periode het licht ook weer zal volgen.....

Arterre- Philip Bouvy en Simone de Groot