HomeOpleidingenBijscholingenNieuws & InspiratieDocentenMediaContact

 

 

 

               I have arrived - I am home

          My destination is in each step

 

                    -Thich Nhat Hahn-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                Aarden met kinderen

   
"Geef het jonge kind stevige wortels en oudere kinderen vleugels mee!"
 
Aarden/gronding verbindt ons met een bron van kracht en energie. Het zorgt ervoor dat we met alle aandacht in het Ďhier en nuí zijn. Het wordt ervaren als een gevoel van rust, stilte en 'stevigheid' van binnen. Je zit minder 'in je hoofd', voelt je meer in contact met je gehele lijf en staat daardoor ook dichter bij je gevoel...
 
Van nature gaat gronding als vanzelf. Door allerlei invloeden zoals spanningen, gevoeligheid, drukte, geen tijd en rust voor jezelf nemen, onzekerheid, negatieve gedachten of verminderd lichaamsbewustzijn, kunnen we dit thuiskomen bij onszelf (tijdelijk) kwijtraken.
 
Grondingsoefeningen vormen dan ook een welkome basis voor kinderen en komen daarom in opleidingen van Arterre uitgebreid naar voren a.h.v. (therapeutische) oefeningen, spelletjes en creatieve activiteiten.

 

Om zelf aan de slag te gaan de volgende oefening:
 
Skilatten of springveer;

Sta rechtop met je voeten op heupbreedte. Je kan je voorstellen dat je voeten denkbeeldig op skilatten staan met de knieŽn van het slot. Veer vervolgens een aantal malen door je knieŽn in verticale richting als een springveer. Zie je jezelf al van een bergrug zoeven? Voel hoe het contact is met de aarde onder je voeten....... Bij jonge kinderen kan het beeld van het veren op een 'wipdier' in een speeltuin ook goed werken!
 

Wat kun je thuis doen?
Je kan gronding ook meenemen in je dagprogramma door samen te gaan dansen op ritmische muziek, te werken in de tuin of een creatieve activiteit te doen als kleien. Een herfstwandeling maken en met je voeten door de bladeren struinen is  ook heerlijk! Sta daarbij af en toe stil om te voelen hoe het contact is met de aarde. Het beeld visualiseren dat je een boom bent die sterke wortels de aarde in laat groeien kan ook een goede ingang zijn...want elk kind grondt op zijn eigen wijze!
 

Kleurrijk voetenbad
Als je kind onrustig is voor het slapen gaan of in het koude jaargetijde regelmatig last heeft van koude voeten/ knieŽn dan kan een voetenbadje met verse gember of etherische oliŽn ook wonderen doen...gember zorgt ervoor dat bloed vanuit het hoofd naar de voeten stroomt en ophoping van warmte en spanning in het hoofd vermindert.

Maak er een kleur- en geurrijk ritueel van en versier het bad met bloemblaadjes van rozen, kamille of lavendel..........
 
                     

 

Ik wens je een goede gronding en een 'Aard-ig' najaar toe!!
Arterre- Simone de Groot