HomeOpleidingenBijscholingenNieuws & InspiratieDocentenMediaContact

 

 

                                                                Zonnetjes masseren                
 

Zonnetjes laten schijnen

Door zonnetjes, oftwel cirkels vanuit de volle handpalm te wrijven op ons lichaam, kunnen we licht en warmte brengen waar we dit nodig hebben. Denk aan vastzittende schouders, koude ellebogen en knieŽn, simpelweg over de kleding heen of met een beetje olie of crŤme direct op de huid. We kunnen daarbij voorstellen dat we op deze plaatsen zonnetjes laten schijnen en als je kinderen na afloop hun ogen laat sluiten geven zij dan ook dikwijls aan dit echt te kunnen voelen!

 

Een zon in jouw buik

Bij kinderen die gespannen/snel emotioneel zijn of bijv. moeite hebben met inslapen, kan het ook fijn zijn om zelf (of door ouders) een  grote zonnecirkel te masseren op de buik. Door met de klok mee te masseren wordt de darmperistaltiek gevolgd.

Als afsluiting kunnen dan ook nog stralen naar buiten worden gemasseerd waarmee denkbeeldig stukjes spanning kunnen worden losgelaten. In ons buikgebied huizen onze emoties en dit gebied maakt vanuit onderpool verbinding met midden- en bovenpool. Er treedt ontspanning in door de warmte van de aanraking/ oxytocine die vrijkomt en de adem kan zich verdiepen. Dit nodigt kinderen uit om de zon in hun buik weer te laten stralen!

Evt. bij jonge kinderen met begeleidend versje:

 

Maak eens een zonnetje, warm en geel en rond

Maak eens een zonnetje met ogen en een mond

 

Na afloop kun je het kind vragen in een creatieve verwerking de zon in zijn/haar buik te tekenen. Welke kleur en emotie in ogen en mond laat het kind zien en wil de zon nog iets vertellen? Wat heeft jouw buik nodig om zich fijn te voelen?

 

O.a. yogahoudingen als  de kat, cobra, kniedruk & ademoefeningen kunnen een kind met een gespannen buik verlichting brengen. Een uitgebreid programma met achtergronden en oefeningen, verweven met therapeutische werkvormen rond massage, energie-oefeningen & creatieve verwerking leer je in het programma van de opleiding Therapeutische Kinderyoga bij Arterre in lesplaatsen Nijmegen, Utrecht en Antwerpen: www.kinderyogatherapie.nl

 

                                               Arterre ©