Opleiding Danscoach voor jongeren en volwassenen

‘Bij je kern komen vanuit jouw eigen danstaal’
dans-2a-6-gr

Getoetst door CRKBO geaccrediteerd door CAT en GRO

Danscoaching

Lichaamstaal- beweging is de meest oorspronkelijke manier van communiceren. Al sinds mensenheugenis wordt er bij vele volksstammen gedanst om tot communicatie, verbinding en zelfs genezing te komen. De directe uitingsvorm van dans maakt dat je jezelf kan leren kennen. Je danst wie je bent en hierin kan jouw eigen dans inzichten en oefenmomenten bieden waarin ruimte kan ontstaat voor verandering. Mindfulness, (zelf-)compassie en lichaamsgerichte- en ontspanningtechnieken worden aangesloten om binnen procesvorming tevens in te kunnen zetten.

In de opleiding wordt er gewerkt vanuit vrije expressie zonder vaste pasjes of vormen maar waarin wel kaders, richtlijnen en opdrachten worden gegeven om jouw eigen danstaal volledig te exploreren o.a. aan de hand van 7 dans flows. Deze 7 unieke dans flows met daarbij aansluitende muziek vormt de basis om jongeren, tieners (12+) en volwassenen (met een hulpvraag) te gaan coachen.

Je leert deze dans flows zowel in te zetten vanuit eigen ontwikkelde dance journeys in groepsverband als coachend binnen een individuele setting.

‘De 7 dans flows vond ik super interessant en het zijn zeer bruikbare danstools. Mooi om deze bij mijzelf of bij anderen coachend in te kunnen inzetten’

Danscoaching, Therapeutische toepassingen dans flows

Elke dans flow heeft zijn eigen ‘’ontwikkelingsmogelijkheden en uitdagingen’’. Zo kan het zijn dat je binnen een dans flow bij jezelf en anderen automatische bewegingspatronen ontdekt en herkent t.a.v. gedrag-, denk- of overlevingsmechanismen. Dit kan een vertrekpunt zijn om vervolgens om te vormen of te leren doorbreken. De 7 flows worden gerelateerd aan de 7 pijlers van Mindfulness, de elementen, harmonie, melodie, ritme en de 7 ontwikkelingsgebieden van de mens aan de hand van het chakrasysteem.

‘Ik vond het heel leerzaam om over de verschillende flows en mogelijkheden te leren te dansen te onderzoeken en te ervaren. Mijn creativiteit en mogelijkheden zijn weer aangeraakt en gegroeid.’

Kracht van kunstzinnige coaching

De kracht van een kunstzinnige ingang om mee te werken is dat er een diepere gevoelslaag kan worden aangesproken waar in het dagelijks leven door spanning/stress niet altijd meer bij kan worden gekomen. Met het uiten van muziek in beweging kun je beter in contact treden met deze fijnere gevoelslaag en kun je meer bij jouw kern komen. Hierdoor zal de dans vrijer en authentieker worden en daaruit voorvloeiend ook weer jouw hele leven daaromheen. Het geeft ruimte aan het zelfhelend vermogen en de eigen bewustwording wat letterlijk en figuurlijk iets in beweging kan zetten.

In de opleiding komt o.a. aan bod:

 • Achtergrond en onderbouwing danscoaching
 • Elke dans flow specifiek bekeken t.a.v. inzetbaarheid op coachingsniveau
 • Opdoen van eigen ervaringen en inzichten t.a.v. van het persoonlijke dansproces
 • Coachingsvragen leren koppelen en aansluiten binnen dansopdrachten
 • Werken vanuit intervisie groepjes
 • Groepsdynamica
 • Kenmerken diverse dansstromingen
 • Rol/werking van muziek en toepasbaarheid bij verschillende dans flows
 • Energetische werking en effect op hersenhelften
 • Dans bekeken vanuit systeemdynamieken (familieopstellingen)
 • Rouwverwerking doormiddel van danscoaching

 

De opleiding is ervaringsgericht qua opzet: cursisten leren naast een theoretische basis vanuit beweging te reflecteren en zich vanuit deze ervaringen met feedback te oefenen en te ontwikkelen tot professioneel danscoach.

Daarnaast wordt er in het scholingstraject zelf getraind voor opbouw coachende vaardigheden.
Als 2e jaars student verzorg jijzelf een stage danscoaching in afstemming met een intervisie groep.

 

De opleiding wordt getoetst door CRKBO en is geaccrediteerd door CAT en GRO

dans-2-3

Data & kosten

Introductieworkshop  Gratis 21 juni 2024 1,5 uur 15.45-17.15  Gratis   Inschrijven
Opleiding Danscoaching
1e jaar  Danscoach jong./volw.  2024-2025 2024: 20-9 /11-10*/ 1-11*/ 15-11 / 29-11 / 20-12 4 vrij-zaterdagen 10.00-16.00 / *12.00-16.30
  2025: 17-1 / 14-2 / 14-3 / 4-4 / 16-5 / 13-6 14  vrijdagen 10.00-16.00
2e half jaar  Danscoach jong./volw.  2025 6 vrijdagen vanaf sept 2025
Duur opl. 18 dagen totaal 1 1/2 jaar lesplaats Nijmegen 18 dagen € 2090,

De kosten zijn inclusief uitgebreide opleidingsmap.

 

Voor verdere informatie over danscoaching ga naar:
www.dansjourneys.nl

Toelating:

De opleiding Danscoach voor jongeren en volwassenen is toegankelijk voor deelnemers met enige dans-/bewegingservaring, dansdocenten/ (kinder-)yoga/ bewegingsdocenten en (kinder)therapeuten/coaches.

 

Studiebelasting

De totale studiebelasting van de opleiding bedraagt 200 uur (123 contacturen + zelfstudie).

 

Afronding en certificaat

Na positief doorlopen van de opleiding + afronding opdrachten, stage kom je in aanmerking voor het certificaat Danscoach voor jongeren en volwassenen en ben je in staat om als danscoach een eigen praktijk te starten of je kennis en vaardigheden integreren binnen je eigen werkveld.

ruimte-dans-journey-1b

Plaats & duur:

De opleiding Danscoach voor jongeren en volwassen bestaat totaal uit 18 zaterdagen van 10.00-16.00 u. De data zijn gespreid over 1 1/2  jaar.

De leslocatie is Van Slichtenhorststraat 81 Nijmegen (12 min. lopen van station) zie voor kaart Nijmegen loc.4.

Hoofddocent

foto-philip

Philip Bouvy

 

Philip kwam als muziekstudent aan het conservatorium in contact met dansimprovisatie. Gefascineerd door het vertalen van de muziek naar beweging en de werking die daarvanuit gaat blijft dans zijn leven tot op heden verrijken.
Naast conservatorium, yoga-, mindfulness-, hartfocus-, chakra- en coachingsopleidingen volgde Philip aan de Fontys dansacademie een opleiding voor procesbegeleiding vanuit dans/bewegingsexpressie. Scholend vanuit beweging/dans/coaching heeft Philip al bijna 25 jaar ervaring en verdiept en integreert hij diverse vrije bewegings/dansvormen als dansimprovisatie, dansexpressie, body mind centering, authentic movement, contact improvisatie, 5 ritmes en conscious-/ ecstatic dance.

Gastdocenten

corine-2b

Corine Straub

Dans is altijd belangrijk voor me geweest. Het was de sleutel tot het bevrijden van mijn kernkracht. Het creëerde de ruimte voor mijn ziel om te spelen en te ontdekken. Het uiten van mijn gevoelens en innerlijke wijsheid door middel van beweging was voor mij zoveel natuurlijker. Het gaf de mogelijkheid mezelf te voelen en daadwerkelijk aanwezig te zijn in mijn lichaam en daarmee meer aanwezig hier in dit leven op aarde.

Specialisaties en achtergrond:
-Danstherapie Querido methode (Ceremoniele dansessies)
-Danscoaching jongeren & volw. Arterre
-Holistische therapie en massage
-LEAP facilitator

foto-valentine

Valentine Schelsema

 

‘Dans loopt als een sierlijke draad door mijn leven en is voor mij altijd een vorm van expressie geweest. Je lijf het verhaal laten vertellen, uiting geven aan dat wat is en zo heb ik zelf ook ervaren hoe helend dans kan zijn/werken. Met het dansen vanuit systeemdynamieken (familieopstellingen) heb ik diepgaande en doeltreffende inzichten opgedaan, om wat er onbewust leeft zichtbaar te maken zodat het geheeld kan worden.

Specialisme en achtergrond:
-Danscoaching jongeren & volw. Arterre
-Dans vanuit Systeem Dynamieken (familieopstellingen)
-Dans bij verstandelijke beperking

Onze locaties in Nijmegen en Utrecht tevens goed bereikbaar vanuit België. Vanuit grens Ned. /België is de reisduur naar deze locaties per auto ca. 50 min.