Tekening leren lezen & begrijpen
Creatieve Coaching

De scholing is geaccrediteerd  en erkend door Register Vaktherapie, SKJ en Tekentaal.

 

Ben jij ook nieuwsgierig naar de betekenis van een kindertekening en wil je die leren lezen?
Wil je samen met kinderen op ontdekkingsreis en de taal en symboliek in de tekening begrijpen?
Wil je leren hoe je kinderen vanuit creatieve coaching kan stimuleren en aansluiten bij hun hulpvragen en belevingswereld?
Wees van harte welkom bij deze opleiding Tekening leren lezen & begrijpen!

Tekeningen zijn spiegels

Tekenen is communiceren met jezelf en de ander. Tekeningen zijn beelden die wij neerzetten op papier. Het zijn als het ware spiegels die de belevingswereld zichtbaar maken. De tekening is een veilig middel voor het kind om zich te uiten en iets over zichzelf te vertellen. Tekenen helpt hen om vanuit hun innerlijke kracht bij hun zelfsturend vermogen te komen. Je kunt immers in de tekening het onzichtbare vormgeven en wij kunnen dat leren lezen en begrijpen. Diep van binnen weten we allemaal wat we nodig hebben voor ons welzijn in ons eigen leven. Kinderen kunnen dit bij uitstek goed vormgeven via de tekentaal omdat dit zo bij het ‘oorspronkelijke denken’ hoort, oftewel het aangeboren denken in beelden. In een tekening kun je jezelf uitleven, gevoelens uiten en je temperament tonen. Tekenen helpt kinderen dan ook om vanuit hun innerlijke kracht bij hun zelfhelende en zelfsturende vermogen te komen. De tekening geeft ons de kans om zichtbaar en hoorbaar te luisteren naar het getekende verhaal.

In de opleiding ervaar je wat tekenen met jou en kinderen doet. Hoe je een tekening kunt lezen en hoe je vaardig kunt worden in het geven van de juiste vervolg opdracht, zodat het kind/jongere zich gehoord en begrepen voelt en jij kunt werken aan de hulpvraag. Je hoeft hiervoor zelf niet ‘goed ‘ te kunnen tekenen. Ieder werkt vanuit zijn unieke beeld- en tekentaal.

Inhoud

  • Hoe kan ik een tekening onderzoeken en de beeldtaal lezen?
  • Welke signalen krijg ik vanuit de tekening?
  • Welke opdrachten kan ik aanbieden per leeftijd?
  • Hoe kan ik tekenen inzetten bij actuele onderwerpen van deze tijd?
  • hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid etc.
  • omgaan met emotionele problemen bij echtscheiding, verlies en rouw
  • omgaan met grensoverschrijdend gedrag, pesten
  • Hoe kan ik kinderen stimuleren in creativiteit?

Gedurende deze 5-daagse scholing leer je via een duidelijke methode en een stappenplan de tekening begrijpen en lezen. Je leert vanuit de hulpvraag ontdekken wat een tekening je te vertellen heeft en wat je uit de tekening kan halen om het zelfhelende vermogen bij het kind te kunnen aanspreken. Deze methode geeft je inzicht en kennis over de tekentaal. Je leert wat de kenmerken zijn die horen bij een bepaalde leeftijdsfase van peuter tot 12+. Wat betekenen kleuren, lijnen, vormen en interactie die zichtbaar worden in de tekening? Deze methode maakt zichtbaar waar extra ondersteuning nodig is. Om bij de ondersteuning en hulpvragen creatieve coaching toe te kunnen passen is het belangrijk dat je verschillende teken/schilderopdrachten kunt geven aansluitend bij de leeftijd en de hulpvraag. Na deze 5 dagen kun je vanaf 2 jaar tot 12+ tekeningen screenen en heb je een “rugzak” vol met ideeën en opdrachten. Elke dag is direct toepasbaar in de praktijk en je mag ook zelf tekeningen meebrengen.

Elke lesdag ontvang je een tekenopdracht om in je eigen werk toe te passen. In de volgende bijeenkomst lezen we de tekentaal zodat de praktijk steeds centraal staat.

 

Voor meer inhoud programma/lesdagen Lees verder…

artikel-bauk-zwaan-kl

Verder een artikel tekening lezen van Bauk Zwaan

Toelating

De opleiding is toegankelijk voor iedereen die zich wil verdiepen in de tekentaal van kinderen en Tekening leren lezen & begrijpen wil integreren binnen een werkveld met kinderen en tieners.
De opleiding is uitermate geschikt als specialisatie voor leerkrachten, kinderyogadocenten, kindercoaches- en therapeuten, pubercoaches, jeugdzorg en andere mensen die kinderen begeleiden binnen hun ontwikkeling/ hulpvraag. De scholing vormt tevens een verdieping/ vervolg voor deelnemers die reeds eerder bij Arterre de 3-daagse training Helend Tekenen volgden.
Je hoeft zelf niet ‘goed’ te kunnen tekenen. Lichaamstaal en beeldtaal worden gekoppeld, een ieder werkt vanuit zijn unieke beeld- en tekentaal.

 

Afronding en certificaat:

Per lesdag ontvang je een aantal huiswerkopdrachten die je zelf in de praktijk gaat uitvoeren en onderzoeken a.d.h.v. de onderzoekmethode (studiebelasting circa 3 uur per lesdag). Werk je nog niet met kinderen dan is een stageplek noodzakelijk zodat je kan oefenen met alle basisschoolleeftijden. De opleiding wordt afgerond met een certificaat.

De scholing is erkend en geaccrediteerd door Register Vaktherapie, Tekentaal en SKJ.

grote-bos

Plaats:

De lesdagen van 10.30- 16.30 worden gegeven in cultureel centrum ’t Hert, Thijmstraat 40 Nijmegen.

 

Data Tekening leren lezen en begrijpen

Tekening Lezen en begrijpen  2020-2021 30-10/ 27-11/ 11-12/ 29-1/ 12-2  Nijmegen loc.3 10.30-16.30 €590,-

Kosten:

€ 590,- (incl. uitgebreid werk-/lesboek met theorie en onderzoeksopdrachten en het gebruik van diverse creatieve materialen)
Opleidingen bij Arterre zijn erkend door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) en hierdoor vrijgesteld van BTW.

Docent:

Bauk Zwaan is tekentherapeute en gespecialiseerd in het kind en zijn/haar tekentaal. Zij was 16 jaar als docente verbonden aan de opleiding voor specialiste Creatieve Communicatie en opleiding voor Klank en Vorm in Zutphen en ontwikkelde diverse kaartensets en het tekenlesboek Tekenen is meer!

bauk-zaan-zw-2

Enkele reacties van cursisten:

‘Veel geleerd, het heeft mij van begin tot eind geboeid en uitgedaagd’.
Anita

‘Bauk kan geweldig uitleggen. Het was een erg leerzame en prettige opleiding waarbij je werkt aan je eigen ontwikkeling en tegelijk je cliënten helpt’.
Tanja

‘De opleiding was inspirerend, met veel structuur in de informatie en een deskundige docent’.
Annemiek

‘Het programma is zeer gedegen opgebouwd. Door zelf te doen en te ervaren voel je wat het effect kan zijn op het kind’.
Gemma

‘Ik heb tijdens de opleiding ontzettend veel geleerd. Het onderbewustzijn van kinderen dat op papier vorm krijgt is zo interessant’.
Kelly

‘Voortreffelijke lessen van een vakvrouw en warme persoonlijkheid’.
Saskia