Training Helende Verhalen

 

Kinderen coachen met verhalen

Het vertellen van verhalen wordt al eeuwenlang ingezet als verbindend middel tussen mensen. Verhalen kunnen inspireren, emoties laten stromen en nieuwe inzichten geven. Verhalen kunnen ook helend worden ingezet om perspectief te bieden/ een nieuw licht te werpen op een situatie of probleem.

helende-verhalen-1

Helende Verhalen

Bij een helend verhaal wordt een verhaal op maat geschreven dat een positief beeld schetst van het kind en nieuwe mogelijkheden of oplossingen aandraagt voor een angst, onzekerheid of probleem. Juist omdat kinderen niet altijd op verbaal niveau (maar eerder in gedrag, fysieke klachten etc.) kunnen verwoorden wat er speelt, geeft een helend verhaal erkenning aan de gevoelens en de realiteit van het kind.

De kracht van een helend verhaal ligt erin dat het kind vanuit zijn beeldend en regulerend vermogen wordt aangesproken en zich op onbewust niveau zal identificeren met de hoofdpersoon/hoofdlijn van het verhaal. Door in een verhaal informatie bijv. over de omstandigheden van het kind te verwerken en dit te koppelen aan bijv. een lievelingsdier, knuffel, idool, zal het kind parallellen trekken met zijn eigen leven en handvatten aangereikt krijgen voor binnen zijn eigen situatie. Door ook het taalgebruik van het kind (en versjes, herhalingen etc.) te verwerken in het verhaal komt het verhaal zo dicht mogelijk bij het kind.

Verhalen kunnen ondersteunend worden ingezet tijdens een moeilijke fase bijv. bij echtscheiding, faalangst, minderwaardigheidsgevoel, rouw, maar ook een helende invloed hebben bij klachten op mentaal/fysiek niveau als constipatie, bedplassen, buikpijn, angst voor inslapen. Een helend verhaal kan in een coaching-sessie of thuis door ouders aan het kind worden verteld en prima door coach/ therapeut worden aangesloten op spel, beweging/yoga en in creatieve werkvormen worden verwerkt.

 

Wat leer je tijdens de training?

In de training krijg je inzicht in de werking en opbouw van een helend verhaal. Docente Anneke van der Meer zal door haar zelf ontwikkelde verhalen naar voren brengen en de werking hiervan op kinderen toelichten vanuit haar lange ervaring als ‘verhalencoach’. Zij belicht energetische oefeningen om het proces van een helend verhaal te starten en begeleidt deelnemers tijdens de dag bij het zelf ontwikkelen van een helend verhaal. Hiervoor mag de deelnemer voorafgaand een kind (+ lievelingsdier, hobby’s etc.) in gedachten nemen.

Toelating

De training is toegankelijk voor iedereen die de kracht van een helend verhaal zou willen inzetten/integreren binnen zijn werkveld, (coach/ therapeut, leerkracht) of als verrijking ziet binnen zijn gezin of leven!

Docent Anneke van der Meer
Anneke is therapeut/coach en pionier op het vlak van helende verhalen voor kinderen in Nederland en reeds decennia werkzaam met de kracht van verhalen.
Zij is schrijfster van de boeken Verbeeldingskracht als Heelmeester, Geef je woorden vleugels en Toveren met taal. Haar overdracht kenmerkt zich door een beeldrijke en humorvolle benadering.

anneke-van-der-meer

Plaats, Data & Kosten

De training bestaat uit 1 lesdag van 10.30- 16.30

Datum: 21-2-2020 Utrecht

De kosten bedragen: € 110,-

Opleidingen bij Arterre zijn erkend door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) en hierdoor vrijgesteld van BTW.

helende-verhalen-2