Cursus Holistische Kinderyoga

Wat is Kinderyoga?

De oorsprong van yoga ligt zo’n 5000 jaar geleden in India. De yogi hadden oog voor de kleinste insecten tot de grootse bergen, zon, maan en sterren. Veel houdingen, asana’s, zijn afgeleid van deze voorbeelden uit de dieren- en plantenwereld en verwerkt in kinderyoga. Kinderyoga bevordert souplesse, kracht en evenwicht in fysiek en mentaal opzicht.

Een les kenmerkt zich door een afwisseling van dynamisch bewegen en rustmomenten.

Door middel van concentratie-, adem-, zintuig- en ontspanningsspelletjes worden kinderen zich bewuster van hun lichaam en leren verschil waar te nemen tussen spanning en ontspanning. In een kinderyogales staat plezier voorop en is er sprake van samenwerking in plaats van competitie. Lichaamsbesef, creativiteit, zelfvertrouwen en sociaal- emotionele vaardigheden worden hierdoor bevorderd.

 

Wat doen we in een Kinderyogales?

Door kinderyoga-oefeningen te combineren met spel in leeftijdsgerichte thema’s wordt aangesloten op de belevingswereld van kinderen.

Kleuters groeien van een klein zaadje uit tot een grote, stevige boom en helpen in de herfst de dwergen om de blaadjes in prachtige kleuren te verven.

Ze doorleven de metamorfose van een rupsje tot een prachtige vlinder en dansen op de kleuren van de regenboog.

Vanaf 6 jaar leren we hoe we fijne gedachten kunnen bewaren in een gouden doosje en minder fijne gedachten weg kunnen blazen in een grote ballon. Diverse yogareeksen en ademoefeningen worden afgestemd op de ontwikkeling die kinderen in deze leeftijdsfase doormaken.

Naast thema’s uit de natuur, sprookjes en dierenwereld wordt leeftijdsgericht gebruik gemaakt van liedjes, versjes en verhalen en elementen uit drama en dans.

Cursus kinderyoga aan de Groesbeekseweg in Nijmegen-Oost

Lessen kinderyoga op maandagmiddag.

groep 1:  4 t/m 6 jaar
groep 2:  6 t/m 8 jaar
groep 3:  9 t/m 12 jaar

Neem contact op voor: Cursus Peuteryoga, Tieneryoga en Ouder- en kindyoga
Neem contact op met Arterre voor opgave en informatie.

mindful-kinderyoga

Individuele Therapeutische Kinderyoga

De laatste jaren neemt de vraag naar individuele yogabegeleiding bij kinderen sterk toe. Omdat niet elk kind in een groepsproces een yogaprogramma op maat aangeboden kan krijgen, kan het baat hebben bij individuele coaching d.m.v. kinderyoga.

Vanuit het helend spelen met kinderyoga, uitgaande van de individuele behoefte en vraag van het kind, wordt een programma afgestemd op de ontwikkeling die het kind op dat moment doormaakt. Hierbij wordt uitgegaan van de visie dat het kind wordt ontmoet vanuit zijn mogelijkheden i.p.v. zijn eventuele beperkingen. Er wordt aangesloten op de belevingswereld van het kind, waardoor het kind zijn eigen ruimte en grenzen leert ontdekken en respecteren op een positieve en plezierige wijze. Dit geeft het kind handvatten om zich gezond te ontwikkelen en op zijn eigen unieke manier om te gaan met bijv. hooggevoeligheid, ADHD, autisme e.d. Mocht er sprake zijn van bijv. een fysieke beperking dan kunnen oefeningen waar nodig worden aangepast.

Kinderen kunnen o.a. baat hebben bij Therapeutische Kinderyoga bij ondergenoemde klachten:

 • angstig zijn
 • slaapproblemen
 • hoofd- of buikpijn
 • niet voor zichzelf op durven te komen
 • onzeker zijn
 • concentratieproblemen
 • niet weten hoe ze met hun gevoeligheid en de gevolgen ervan moeten omgaan
 • gepest worden/ niet voor zichzelf op durven komen
 • te gevoelig zijn voor wat anderen vinden
 • slecht geaard zijn, teveel in het ‘hoofd zitten’ en piekeren
 • gespannen spieren
 • achterstand motoriek
 • snel vermoeid raken
 • depressie
foto-kind-h-for-web

Verder

Danscoaching in 2/3 tallen

SONY DSC

Bij vragen rond danscoaching voor kinderen of volwassenen neem dan contact op met Arterre.