Opleiding Yoga Nidra Kids & Teens

tevens module opleiding Stress Reductie

 

‘Spanning is wie je denkt te moeten zijn
Ontspanning is wie je werkelijk bent’

training-yoga-nidra-tekst

Yoga Nidra Kids & Teens

In deze opleiding Yoga Nidra Kids & Teens ontvang je de kennis en vaardigheden om de helende werking van Yoga Nidra over te brengen op doelgroep kinderen en met name tieners. In deze tijd hebben veel  kinderen en tieners te kampen met klachten die voort kunnen komen uit (langdurige) stress. Het omgaan met stress en ruimte geven aan ons rustsysteem is iets wat we niet standaard in onze opvoeding meekrijgen. De behoefte aan en noodzaak van diepe ontspanning is echter groot en het is enorm van waarde al op jonge leeftijd te leren hoe we hierin voor onszelf kunnen zorgen. Met Yoga Nidra kan er diepe ontspanning worden gegenereerd in het hele systeem, waardoor het zelfherstellende vermogen in gang kan worden gezet. Je zelfregulerende kracht wordt hiermee geactiveerd om emotionele indrukken te verwerken en het zenuwstelsel tot rust te laten komen. Yoga Nidra helpt kinderen en tieners al op jonge leeftijd om zelfzorg toe te passen een positief(ver) zelfbeeld te ontwikkelen en emoties en pijn te transformeren op een zachte en diepgaande manier. Door (weer) in contact te komen met diepere gevoelslagen kan tevens de bron naar creativiteit en energie worden aangeboord. Veel mensen ontdekken in deze tijd de heilzame werking van Yoga Nidra waardoor het steeds bredere inzet vindt binnen o.a. yogalessen en coaching.

Ook de vraag naar specifieke aanpak en toepassing bij kinderen en tieners is groeiende en kan thuis, binnen kinder/tieneryoga, onderwijs, coaching of andere vormen van begeleiding haar plek vinden. De overdracht van Yoga Nidra verloopt bij kinderen en tieners anders dan bij volwassenen en tijdens deze opleiding ontvang je specifieke kennis en training hoe je bij deze leeftijdsgroepen tot stress reductie kunt komen en Yoga Nidra op een veilige en aansprekende manier over kunt brengen.

 

Inhoud

Yoga Nidra betekent letterlijk ‘yogische slaap’ Het betreft een eeuwenoude techniek die een diepe staat van bewuste ontspanning kan brengen. A.h.v. specifieke beoefening kan er  een staat van diepe rust worden ervaren waarbij onze zintuigen, intellect en geest kunnen ontspannen. Hersenactiviteit neemt af en het lichaam kan in een helende staat gaan, wat maakt dat deze transformerende techniek kan inwerken op alle lagen van ons menszijn. In deze vierdaagse scholing ervaar je zelf de diepe werking van Yoga Nidra en leer je hoe je Yoga Nidra op passende manier kunt overdragen en inzetten in een werkveld met kinderen en tieners. Je ontvangt een gedegen theoretische basis en je maakt praktische handvatten eigen om direct mee aan de slag te kunnen gaan. Het ervarend leren staat voorop, waarbij je vanuit de lesoverdracht in combinatie met eigen ervaringen en uitwisseling/ training met mede-cursisten de werkwijze eigen maakt.  Tevens leer je Yoga Nidra in te bedden binnen een Stress Reductieprogramma. De opleiding voorziet in een uitgebreide lesmap en audio-opnames van toegepaste Yoga Nidra’s om thuis verder mee te oefenen en te verdiepen.

 • Oorsprong en theorie Yoga Nidra vanuit verschillende stromingen
 • Opbouw en techniek van Yoga Nidra en variaties
 • Toepassing, didactiek en afstemming Yoga Nidra naar verschillende leeftijdsgroepen
 • De werking van het brein en hersengolven tijdens Yoga Nidra
 • Stress reductie en de rol van het zorgsysteem bij kinderen en tieners
 • Helende werking van Yoga Nidra bij specifieke kinder/tienerthema’s
 • Aansluitende zachte yoga/ ademoefeningen
 • Therapeutische toepassing Yoga Nidra bij o.a. hoog sensitiviteit, pijnklachten,  neerslachtigheid, slaapproblemen
 • De rol van zelfzorg, aangevuld met inzichten vanuit Mindfulness & (zelf-)compassie
 • Toepassing van (leeftijdsgerichte) beelden, klanken en creatieve werkvormen
 • Overdracht en stemgebruik
 • Het leren ontwikkelen en variëren van Yoga Nidra’s, afgestemd op het werkveld
 • Leerwijze waarbij het zelf ervaren, reflecteren en uitwisselen centraal staat binnen het trainingsproces

Data & Kosten Opleiding Yoga Nidra

   
Yoga Nidra Kids & Teens  op locatie 14-9 / 28-9 / 9-11 / 7-12-2024  Nijmegen 10.30-16.30 u. €440,-
Yoga Nidra Kids & Teens  thuis livestream 14-9 / 28-9 / 9-11 / 7-12-2024 10.30-16.30 u. €420,-

Prijzen zijn incl. uitgebreide opleidingsmap, audio-opnames en vrijgesteld van BTW.

Voor wie?

De opleiding is toegankelijk voor deelnemers die yoga nidra willen integreren in een werkveld met kinderen en/of tieners. De opleiding is uitermate geschikt als bijscholing voor (kinder-) yogadocenten, kindercoaches/therapeuten, meditatietrainers, leerkrachten en ouders die yoga nidra-technieken binnen het gezin willen toepassen.

Deze opleiding vormt tevens een specialisatierichting binnen de opleiding Helend Kindcoach.

 

Afronding

Na positieve afronding van het programma Yoga Nidra Kids & Teens en het doorlopen van de oefenopdrachten kom je in aanmerking voor het certificaat Yoga Nidra Kids & Teens. Hiermee ben je in staat om als vanuit Yoga Nidra volwaardige lessen te ontwikkelen  en een eigen praktijk te starten binnen groepswerk met kinderen/ tieners, of je kennis en vaardigheden te integreren in het werkveld (bv. als coach, kinderyogadocent, leerkracht etc)

 

Plaats

Leslocatie Nijmegen, Groesbeekseweg 119

simone-meditatie-mindfulness

Docenten

Simone de Groot (hoofddocent) en Philip Bouvy zijn al langer dan 25 jaar werkzaam met kinderen, jongeren en volwassenen en opgeleid en ervaren vanuit verschillende Yoga Nidra tradities. Zij volgden Yoga Nidra-scholingen bij o.a. D. Aben, M. Chavanu, R. Jain en B. Fretz-Kalberlah. Binnen de overdracht komen naast de traditionele techniek van Swami Satyananda ook inzichten en werkwijze van Himalaya- en iRest Yoga Nidra-vormen naar voren. Daarnaast laten zij zich inspireren door hun achtergrond als uitvoerend musicus, yogadocent en Mindfulness- en compassietrainer. Samenspel tussen klank, stilte en meditaties vinden binnen Yoga Nidra een sfeervolle plek.

Onze locatie in Nijmegen is tevens goed bereikbaar vanuit België.
Vanuit België (grens Turnhout/ Eindhoven) naar Nijmegen is de reisduur per auto ca. 55 min