Opleiding Meditatie & Mindfulness met kinderen

 

Getoetst door CRKBO geaccrediteerd en erkend door VYN, BATC, NVST, VIV en VVET

“Mindfulness brengt kinderen en jongeren weer terug naar hun kern en herinnert hen eraan dat er binnen
in jezelf altijd een plekje is waar het rustig is, of het buiten nu stormt of niet”

Opleiding Meditatie & Mindfulness

Tijdens de 4-daagse opleiding krijg je diverse meditatie- en mindfulnesstechnieken aangereikt die vanuit verschillende invalshoeken toepasbaar zijn in het werken met kinderen in groepsverband. Vanuit je eigen ervaringen leer je aan kinderen in de basisschoolleeftijd over te brengen hoe zij op een meer bewuste wijze met aandacht en concentratie om kunnen gaan.

 

Waarom Meditatie & Mindfulness met kinderen?

Bij Meditatie & Mindfulness leren kinderen door middel van aandachts-oefeningen indrukken te filteren, zich minder af te laten leiden door prikkels en op een meer aandachtige manier met spanningen en probleemsituaties om te gaan. Ook raken kinderen ondanks de hectiek van deze maatschappij weer meer vertrouwd met stilte-momenten en de weldadige werking ervan. Hierdoor (her-) ontdekken kinderen hoe zij op speelse en positieve wijze bij hun kern kunnen blijven. Meditatie & Mindfulness kan thuis en op school handvatten geven bij bijv. sensitiviteit, onrust, concentratieproblemen, omgaan met boosheid, negatieve gedachtenpatronen.

Enkele reacties cursisten lees verder…

 

Wat komt aan bod in de 4-daagse opleiding?

Er wordt gewerkt vanuit een combinatie van Mindfulnesstechnieken en Kindermeditaties, aangevuld met MindfulParenting:

  • Bij het deel Mindfulnesstechnieken voor kinderen komen aandachtsoefeningen aan bod die o.a. gericht zijn op lichaamsbewustzijn, ook in beweging, zoals bij loopmeditaties en Mindfulyoga. Specifieke mindfulnessoefeningen als bijv. het zeeplantje en de gedachtentrein worden toegepast, waarin gedachten, zintuigen en emoties worden belicht. Ook leer je hoe je hierbij kan werken met verhalen, creatieve oefeningen, compassie en dankbaarheid (metta-meditaties).

 

  • Bij het deel Kindermeditatie ligt het accent op stiltespel en korte meditaties: speelse stiltespelletjes, ademhalingsoefeningen, visualisaties/ verhalen, klankbewustzijn en zintuiglijke oefeningen worden aangeboden in sfeervolle thema’s waarin de natuur centraal staat. Zo werken we met de klankschaal, ontdekken kinderen de Meditatietuin en maken zij hun eigen stilteplek.

 

  • Bij de aanvulling Mindful Parenting, oftewel opvoeden met aandacht, komt aan bod hoe je op een milde en niet-oordelende wijze naar je eigen manier van opvoeden en werken kan kijken en hoe je dit aan andere opvoeders over kan brengen. Je leert hoe je aandachts-oefeningen in de dagelijkse setting en praktijk (lessituatie, onderwijs, coaching, gezin) met kinderen mee kunt nemen en hoe je een omgeving creëert die mindful is voor een kind.

 

Tijdens de opleiding staan we naast de 7 factoren van Mindfulness ook stil bij onze eigen emoties, gedachten, lichaamssensaties, automatische reacties en ingesleten patronen. Want door het eigen proces/beoefening mee te nemen en de aspecten van Mindfulness zelf echt te gaan belichamen, kun je er anderen mee begeleiden!

Toelating

Deelnemers die meditatie-en mindfulnesstechnieken willen integreren in een werkveld met kinderen of binnen het gezin.
De opleiding is uitermate geschikt voor (kinder-) yogadocenten, leerkrachten en (kinder-) therapeuten- en coaches die zich willen specialiseren in het toepassen van meditatie- en mindfulness binnen hun praktijk/klas. Er wordt verwacht dat je zelf enige ervaring hebt met meditatie/Mindfulnessbeoefening en bereid bent deze te verdiepen.

Data opleiding Meditatie & Mindfulness met kinderen

Meditatie & Mindfulness  livestream + digitaal 28-9/ 12-10/ 2-11/ 16-11-2023  +4 pagina’s video-instructie 19.30-22.00 Livestream Zoom € 390,-
Meditatie & Mindfulness   zaterdag op locatie
28-10/ 11-11/ 25-11/ 9-12-2023  Nijmegen 
10.30-16.30
€ 450,-

Prijzen zijn incl. opleidingsmap en vrijgesteld van BTW.

 

Wil je ook meditatie & mindfulness aan tieners/jongeren bieden dan is hiervoor de 2-daagse specialisatie MindfulTeens & Meditatie te volgen.

 

Accreditatie & Erkenning

De opleiding Meditatie & Mindfulness wordt getoetst door CRKBO en is erkend en geaccrediteerd door BATC, NVST, VIV en VVET. Daarnaast is de opleiding Meditatie & Mindfulness erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) als bijscholing (20 punten)

Meer Informatie:

De totale studiebelasting van de opleiding bedraagt 38 uur (24 contacturen + zelfstudie).

Afronding:

Na het volgen van alle lesdagen en het voltooien van de trainingsopdrachten ontvang je het certificaat Meditatie & Mindfulness voor kinderen. In combinatie met het certificaat docent (Holistische en/of Therapeutische) Kinderyoga ontvang je op het certificaat een aantekening waardoor je je werkzaamheden tevens onder de naam ‘MindfulKinderyoga’ kan uitdragen.

Docent: Simone de Groot

Simone de Groot is hoofdopleider bij Arterre en al ruim 25 jaar werkzaam met kinderen/jongeren vanuit yoga, meditatie & Mindfulness. Zij is afgestudeerd musicus, yoga- en meditatiedocent en gediplomeerd Mindfulnesstrainer en legt graag dwarsverbanden tussen verschillende Meditatie- en Mindfulnesstradities.
Het is haar missie om speelse inspiratielessen bij kinderen onder het voetlicht te brengen waarbij verbondenheid met de natuur, creativiteit, (klank-) en verstilling de ingang vormen en kinderen hun ‘stille plek’ kunnen ontdekken. Hiervoor is zij graag een inspiratiebron voor leerkrachten, coaches, (kinder-)yogadocenten en ouders die meditatie & Mindfulness willen opnemen in hun activiteiten met kinderen èn daarbij voeding willen geven aan hun eigen bewustzijnsproces. In 2023 heeft Simone als assistent mogen werken van Mindfulness- en compassietrainer David Dewulf in België.