Yoga bij hyperactiviteit (ADHD) & autisme Live/Online

Yoga voor kinderen binnen het autisch spectrum

In deze module kijken we naar de mogelijkheden van yoga-coaching voor kinderen binnen het (licht-)autisch spectrum.
Een kind met autisme of aan autisme verwante kenmerken, ervaart de wereld op totaal andere wijze dan “gangbaar” is.
We gaan in op de variëteiten van autisme die we kunnen tegenkomen en welke oefeningen passend zijn.
Zo blijken opbouw en structuur van oefeningen binnen een les/sessie en de wijze van aanbieden voor deze kinderen essentiële pijlers voor opname van het programma. Er worden praktische informatie en handvatten gegeven waarmee het kind zich beter staande kan houden in zijn eigen (sociale) omgeving en er wordt ingegaan op welke rol de zintuiglijke verwerking daarin speelt. De therapeutische (yoga-) oefeningen en werkvormen zijn erop gericht om kracht en flexibiliteit bij het kind op te bouwen en zijn mogelijkheden hierin te helpen ontdekken.

Yoga bij hyperactiviteit

 

In het gedeelte voor yoga bij hyperactiviteit is er aandacht voor kinderen die hyperactief /druk gedrag laten zien (vaak met label ADHD) en wat yoga-coaching voor hen kan betekenen.

Het gaat er hierbij om het kind met zijn unieke eigenschappen en kwaliteiten te ontmoeten en voorbij het label te kijken wat deze kinderen vaak door de maatschappij/ hun omgeving hebben meegekregen. Dit heeft er vaak in geresulteerd dat kinderen medicatie (met evt. bijwerkingen) hebben ontvangen.
Yoga oefeningen kunnen deze kinderen ondersteuning bieden om bij hun eigen kracht te komen en o.a. een overmaat van energie en spierspanning, heftige emoties, onrust en slaapproblemen te reguleren. Er kan sprake zijn van een laag zelfbeeld omdat deze kinderen veel kritiek kunnen ontvangen van hun omgeving m.b.t. hun bewegelijkheid en gedrag. Er is dan ook aandacht voor eigenwaarde en gerichte oefeningen om de adem te verdiepen, concentratie en lichaamsbewustzijn te vergroten.

 

Yoga bij hyperactiviteit & autisme is  een module uit de Therapeutische Kinderyoga opleiding en is tevens als bijscholing Live/Online te volgen.
De volledige Therapeutische Kinderyoga opleiding
is erkend en geaccrediteerd door VYN, BATC, NVST, CAT, LVNG en VBAG.

 

Voor Wie

De module is toegankelijk voor iedereen die zich wil verdiepen in yoga voor deze doelgroep en voor wie zelf wil ervaren hoe speelse yogatechnieken een ondersteuning kunnen betekenen bij de eigen sensitiviteit.

 

Data & Kosten: