Basis Peuter- en Kleuteryoga

Stevig stappen onze beentjes,
over keien,over steentjes,
langs de varens, over ’t mos,
gaan wij door het grote bos….
Dwergenliedje, H. IJzerman

Basis Peuteryoga en Kleuteryoga

Door yoga elementen rond houdingen/bewegingsreeksen, adem, ontspanning en massage op speelse wijze te verbinden met de belevingswereld van peuters en kleuters, leren kinderen al op jonge leeftijd verschil te ervaren tussen (in-)spanning en ontspanning. Ook kan de peuter/kleuter d.m.v. yoga de concentratie, lichaamshouding, motorische, emotionele en zintuiglijke mogelijkheden in zijn eigen tempo verkennen en tot ontwikkeling brengen.

Het jonge kind wordt naast het plezier dat hij aan yoga beleeft als het ware begeleid op ontdekkingstocht om zijn plek op deze wereld te ervaren en kan hierdoor zijn zelfbewustzijn en zelfvertrouwen vergroten. Door al op jonge leeftijd spelenderwijs yogatechnieken op te pikken kan het kind de werking en waarde ervan meenemen in zijn verdere leven.

 

Inhoud

In de 3-daagse basismodule leer je vanuit een holistische visie te kijken en werken met kinderen vanaf 2,5 t/m 5 jaar vanuit yoga en diverse spelvormen. De eigen ervaring en beleving van het innerlijk kind spelen hierin een rol.

De opleiding bestaat uit een theoretisch deel met aandacht voor:

 • yogafilosofie
 • didactiek
 • lesopbouw
 • ontwikkelingsfase peuter- en kleuterleeftijd
 • begeleiding ouders/peuters
 • opzetten peuter/kleuteryogapraktijk

In het praktische deel ligt de nadruk op ervaringsgericht leren vanuit:

 • grondingsoefeningen
 • basishoudingen en bewegingsreeksen
 • korte visualisaties en ontspanning
 • adem- en concentratiespel
 • ouder-en kindoefeningen
 • zintuigenspel
 • stiltespel

Elementen als affirmaties, kleuren worden d.m.v. liedjes, versjes en korte (bewegings-)verhalen geïntegreerd.

Afronding:

Er worden tijdens de basismodule oefenopdrachten gedaan en als eindopdracht ontwikkel je een volledige les. Deze les geef je binnen de opleidingsgroep en wordt tevens als stageles aan een groepje peuters of kleuters gegeven en geëvalueerd. Bij positieve afronding en deelname aan de basismodule + module Massage voor Peuters en Kleuters ontvangen cursisten het certificaat docent Holistische Peuter- en Kleuteryoga.

 

Data & Kosten:

Voor wie:

De opleiding is toegankelijk voor deelnemers die (elementen uit) peuter- en kleuteryoga in hun werkzaamheden met kinderen willen integreren en/of een eigen praktijk willen starten. Bij weinig tot geen yoga-ervaring wordt gevraagd om tijdens de opleiding yogales voor volwassenen te volgen ter ondersteuning van het yogaproces.

 

Accreditatie & Erkenning

De basis Peuter- en Kleuteryoga is een module uit de Holistische Peuter- en Kleuteryoga opleiding. De volledige De opleiding Holistische Peuter- en Kleuteryoga wordt getoetst door CRKBOKTNO en is erkend en geaccrediteerd door , BATCNVSTCAT en LVNG. Daarnaast is de opleiding Holistische Peuter- en Kleuteryoga tevens erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) als bijscholing (20 punten).

Plaats, tijd:

Nijmegen     10.30-16.30 uur
Antwerpen   10.30-16.30 uur

Naast de locatie Antwerpen/Borsbeek zijn onze locaties in Nijmegen en Utrecht tevens goed bereikbaar vanuit België. Vanuit grens Ned. /België is de reisduur naar deze locaties per auto ca. 55 min.

Docenten

Simone de Groot

fotoweb-8
fotoweb-2